Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/koophuis/domains/koophuiszoeken.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6131
Herstel woningmarkt gaat sneller - koophuiszoeken

Het herstel van de woningmarkt gaat iets voorspoediger dan eerder werd verwacht. Dat zeggen woningmarkteconomen van de Rabobank.

Dit jaar zal het aantal verkochte woningen uitkomen tussen de 135 en 145 duizend huizen. Voor 2015 is de verwachting dat er tussen de 140 en 160 duizend huizen verkocht worden. Dat is nog wel minder dan voor de crisis.

Groot vertrouwen
De Rabobank denkt dat het herstel boven verwachting snel gaat door de historisch lage hypotheekrente en het sterk groeiende vertrouwen in de woningmarkt. Dat vertrouwen is nu op het niveau van 2006; van voor de financiële crisis.

Vanwege de crisis hebben veel mensen gewacht met het kopen van een nieuw huis. Die gebruiken dit moment om weer in de markt te stappen.

Onder water
Dat de woningmarkt herstellende is, betekent niet dat alle problemen voorbij zijn. Vooral het hoge aantal huizen dat “onder water staat” werkt remmend op de groei. Mensen met een huis dat onder water staat kopen minder snel een nieuw huis, omdat zij een een hogere hypotheekschuld hebben dan hun huis waard is.

Toch zijn de factoren die zorgen voor het herstel op het moment sterker dan de problemen met de onderwaarde, denkt woningmarkteconoom Pieter van Dalen van de Rabobank. “28 procent heeft een huis dat onder water staat. Dat betekent dat 72 procent een huis heeft dat wel boven water staat”.

Huizenprijzen
Pieter van Dalen verwacht ook dat de huizenprijzen licht zullen stijgen. Huizen zullen dit jaar een 0,5 tot 1,5 procent duurder zijn dan vorig jaar. De verwachting is dat in 2015 de prijzen met 1 tot 3 procent zullen stijgen.

De huizenprijzen zullen niet meer zo spectaculair stijgen als voor de crisis, denkt de woningmarkteconoom. Dat komt door de maatregelen van de overheid, zoals het stapsgewijs afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en de beperking van het maximale hypotheekbedrag.